Studieudstyr
Et optagestudie er en specialiseret facilitet til lydoptagelse, miksning og lydproduktion af instrumentale eller vokale musikalske forestillinger, talte ord og andre lyde. De spænder i størrelse fra et lille projektstudie, der er stort nok til at indspille en enkelt sanger-guitarist, til en stor bygning med plads til et fuldt orkester på 100 eller flere musikere. Ideelt set er både optagelses- og overvågningsrum (lytning og blanding) specielt designet af en akustiker eller lydtekniker for at opnå optimale akustiske egenskaber (akustisk isolering eller diffusion eller absorption af reflekterede lydekko, der ellers kunne forstyrre den lyd, som lytteren hører).

Optagestudier kan bruges til at optage sangere, instrumentalmusikere (f.eks. Elektrisk guitar, klaver, saxofon eller ensembler såsom orkestre), voice-over-kunstnere til reklamer eller udskiftning af dialog i film, tv eller animation, foley eller til at optage deres ledsagende musikalske soundtracks. Det typiske lydstudie består af et rum kaldet "studio" eller "live room" udstyret med mikrofoner og mikrofonstande, hvor instrumentalister og vokalister optræder; og "kontrolrummet", hvor også lydteknikere, undertiden med pladeproducenter, driver professionelle lydblandingskonsoller, effektenheder eller computere med specialiserede softwarepakker, der kan blandes, manipuleres (f.eks. ved at justere udligningen og tilføje effekter) og diriger lyden til analog optagelse eller digital optagelse. Ingeniørerne og producenterne lytter til livemusikken og de indspillede "spor" på skærmhøjttalere eller hovedtelefoner af høj kvalitet.

Ofte vil der være mindre rum kaldet "isolation booths" til at rumme høje instrumenter såsom trommer eller elektriske guitarforstærkere og højttalere, for at forhindre disse lyde fra at være hørbare for mikrofoner, der fanger lydene fra andre instrumenter eller stemmer, eller for at give "tørre" rum til optagelse af vokal eller mere støjsvage akustiske instrumenter såsom en akustisk guitar eller en violin. Store optagestudier har typisk en række store, tunge og svært at transportere instrumenter og musikudstyr i studiet, såsom flygel, Hammond-orgel og el-klaver.
Har du brug for hjælp?

Stephan Valkær

Tfl: +45 91 52 45 45 salg@modularsynth.dk
stephan-img